یادی از همایون صنعتیزاده
همایون صنعتیزاده، کارآفرین، مؤسس چندین مرکز فرهنگی و تجاری، نویسنده و مترجم. در سال ۱۳۰۴ در تهران به دنیا آمد. پدرش، عبدالحسین صنعتیزاده، از نخستین داستاننویسان ایرانی و مادرش قمرتاج دولتآبادی بود. کودکیاش را در کرمان نزد پدربزرگ و مادربزرگش گذراند. برای دورۀ متوسطه به تهران رفت و در دبیرستان البرز تحصیل کرد. در این مدرسه با ایرج افشار آشنا شد، در ماجراهای شهریور ۱۳۲۰ و جنگ جهانی دوم دبیرستان را رها کرد و به کرمان بازگشت و در کار تجارت و ادارۀ امور پرورشگاه، که پدرش مسئولیت آن را داشت، به پدر کمک کرد. دیپلمش را از اصفهان گرفت. در ۱۳۳۳ با شهیندخت سرلتی ازدواج کرد.
صنعتیزاده، برخلاف خواستۀ پدر و خانواده، راه دانشگاه را پینگرفت و بازار و تجارتخانه را برگزید. سه سال بعد، اولین تجارتخانۀ خود را افتتاح کرد که زمینهساز فعالیتهای فرهنگی، بازرگانی و خیریهای او را در سالهای بعد شد. زبانهای انگلیسی و روسی را بدون کلاس و استاد آموخت و دنیای فرهنگی و مطالعه را در کنار تجارت رها نکرد.
دربارۀ شخصیت صنعتیزاده گفته شده است که خوشزبان، شیرین و صمیمی بود. اعتماد به نفس عجیبی داشت. بارها از صفر شروع کرد و هر بار نیز موفقتر از پیش از عهدۀ کارها برآمد.
فعالیتهای گستردۀ صنعتیزاده را در تجارت چنین برشمردهاند: پایهگذار تعدادی از بنگاههای تجاری و مراکز صنعتی و کشاورزی، تأسیس شهرک خزرشهر در مازندران، کاغذسازی پارس، کشت مروارید در کیش، رطب زهره، گلاب زهرا.
صنعتیزاده و انتشارات فرانکلین
انتشارت فرانکلین شاهکار همایون صنعتیزاده بود. به گفتۀ خودش در سال ۱۳۳۴، پس از دیدن کتابهای این مؤسسه و علاقهمندشدن به آن، نمایندگی بنگاه فرانکلین نیویورک را پذیرفت. بنگاه فرانکلین ایران به ترجمه و انتشار آثار امریکایی و اروپایی روی آورد و پس از مدت کوتاهی کارش رونق گرفت و به مهمترین سازمان نشر ایران تبدیل شد. صنعتیزاده برای اولین بار توانست جمع کثیری از شایستهترین افراد اهلِ کتاب از جمله سیروس پرهام، منوچهر انور، نجف دریابندری، اسماعیل سعادت، فتحالله مجتبایی، ابوالحسن نجفی، حسن مرندی، کریم امامی و گروهی دیگر از اهالی قلم را در یک جا جمع کند و به شکلی تخصصی به کار چاپ و نشر کتاب بپردازد. این مؤسسه برای نخستین بار بخشی را به نام ادیتوریال (ویرایش) پایهگذاری کرد و راه را برای این فعالیت مهم در نشر ایران گشود. کار ویرایش کتاب و ترجمههای آثار مهم ادبیات جهان بعدها ادامه پیدا کرد و بهصورت جریانی درآمد که از نشر جداییناپذیر شد، چنانکه عبدالرحیم جعفری، بنیانگذار انتشارات امیرکبیر، در استقبال از کار صنعتیزاده، این راه را ادامه داد در انتشارات خود بخش ویرایش دایر کرد و ناشران دیگر نیز از آن پیروی کردند.
همایون صنعتیزاده در انتشارات فرانکلین نوآوریهایی کرد. او برای اولین بار در صنعت نشر ایران حقوق کتاب را یکجا میخرید، همۀ امور مربوط به چاپ را، از ویرایش تا تصحیح و غلطگیری، انجام میداد. هزینۀ طراحی جلد و تبلیغات را میپرداخت و برای چاپ و نشر به دست ناشر میسپرد و در برابر تمام این خدمات ۱۵ درصد از بهای پشت جلد را دریافت میکرد. در ابتدای کتاب هم عبارت «با همکاری مؤسسۀ انتشارات فرانکلین» ذکر میشد. در زمانی که هم مدیر عامل فرانکلین و هم مدیر عامل کاغذ پارس بود، بانک توسعۀ صنعتی و معدنی ایران به او گفته بود از این دو کار یکی را باید اختیار کند و او کاغذسازی پارس را برگزیده بود.
سازماندهی به کار چاپ و انتشار کتابهای درسی از دیگر ابتکارهای همایون صنعتیزاده در فرانکلین بود. او نخست امتیاز چاپ کتابهای درسی افغانستان را کسب کرد و زمانی که کار چاپ کتابهای درسی در ایران نیز به فرانکلین واگذار شد، او عدهای از مترجمان و مؤلفان و کسانی را که مایل بودند در تألیف کتابهای درسی همکاری داشته باشند به هزینۀ مؤسسه به امریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان فرستاد تا دربارۀ تألیف و چاپ کتابهای درسی آن کشورها مطالعه کنند. چاپ کتابهای درسی ایران منشأ دو اتفاق مهم دیگر در صنعت نشر ایران شد: چون چاپخانههای کشور همزمان از عهدۀ چاپ کتابهای درسی افغانستان و ایران برنمیآمدند، صنعتیزاده چاپخانۀ افست را با همراهی سیدحسن تقیزاده تأسیس کرد که چندی بعد توسعه یافت و به مهمترین و بزرگترین چاپخانۀ خاورمیانه تبدیل شد. این چاپخانه هنوز هم کتاب درسی چاپ میکند.
کار مهم دیگر او تأسیس کارخانۀ کاغذسازی پارس بود، با هدف جبرانِ کمبود کاغذهای وارداتی، زیرا این کاغذها پاسخگوی تأمین نیاز چاپخانۀ عظیم او نبودند. صنعتیزاده کارخانۀ کاغذسازی پارس را با استفاده از باگاس، تفاله نیشکر، در هفت تپۀ خوزستان تأسیس کرد که بزرگترین کارخانۀ کاغذسازی ایران بود، به دلیل مشکلاتی که با مسئولان بانک صنعتی و معدنی پدید آمد، او این کارخانه را واگذار کرد.
صنعتیزاده همچنین در دلِ سازمان انتشارات فرانکلین، سازمان انتشارات کتابهای جیبی را دایر کرد که انقلابی در شمارگان و قطع کتاب پدید آورد.
خروج همایون صنعتیزاده از فرانکلین موجب افول این مؤسسه شد. این افول را میشود به دو عامل اصلی ربط داد: نخست مدیریت نفر بعدی، یعنی علیاصغر مهاجر بود؛ و دوم ایجاد تضادها و دیدگاههایی که در امریکا برنامۀ مؤسسۀ فرانکلین را پیش میبرد و همچنین نارضایتی آنها از پیشبرد کار که منجر به دستور فروش اموال و امتیازهای فرانکلین در ایران شد. البته در سال ۱۳۵۵، ضربۀ بزرگی هم به انتشارات فرانکلین خورد و آن قطع روابط این انتشارات با وزارت آموزش و پرورش بود، زیرا فرانکلین مهمترین منبع درآمدش را از دست داد.
دایرهالمعارف فارسی
در زمرۀ درخشانترین فعالیتهای همایون صنعتیزاده، پایهگذاری دایرهالمعارف فارسی است. او در انتشارات فرانکلین به این نتیحه رسیده بود که کتاب مرجعی به زبان فارسی فراهم آورد. در جستوجوهایش برای یافتن شخص باصلاحیتی برای سردبیری دایرهالمعارف فارسی، به دکتر غلامحسین مصاحب رسید. جلد اول این کتاب در سال ۱۳۴۵ با سرپرستی و تبحر بینظیر مصاحب منتشر شد. این اثر بعد از سالها، همچنان از معتبرترین آثار مرجع به زبان فارسی است.
صنعتیزاده در ۱۳۵۶ به کرمان کوچ کرد و در ملک پدریاش در روستای لالهزار بردسیر به کشت و پرورش گُل و گلابگیری در مقیاسی گسترده پرداخت. گلابگیری و تهیۀ اسانس عطر و ایجاد اشتغال و فعالیت در ناحیهای کوهستانی و دورافتاده با همکاری و همراهی همسرش، یکی دیگر از فعالیتهای ارزشمند او بود. او با اینکار ثابت کرد که چگونه میتوان ناحیهای کوهستانی و دورافتاده را به مرکز فعالیت اقتصادی پررونقی تبدیل کرد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به عللی، صنعتیزاده و همسرش مدتی دستگیر و زندانی شدند. همسرش پس از شش ماه آزاد شد و در مدتی که صنعتیزاده زندان بود، مدیریت گلاب زهرا را، با جدیتی بینظیر، به عهده گرفت. سرلتی در حادثۀ رانندگی در ۱۳۸۳ درگذشت. صنعتیزاده سالهای پایانی عمر را بهتنهایی سپری کرد. تنها فعالیت عمدهاش گلاب زهرا بود. او درآمد حاصل از آن را وقف پرورشگاهی کرد که از پدربزرگش به او به ارث رسیده بود.
صنعتیزاده علاوه بر اینکه زمینۀ فعالیت و تولید فرهنگی را فراهم کرد خود نیز در تحقیق، تألیف و ترجمه، بهویژه دربارۀ ایرانباستان و گاهشماری در شرق باستان، آثاری به چاپ رساند.
همایون صنعتیزاده تا اواخر عمر همچنان فعال بود. او در روز چهارشنبه ۴ شهریورماه ۱۳۸۸، پس از یک دوره بیماری، در ۸۴ سالگی، در کرمان درگذشت.
از آثار چاپ شدۀ اوست:
- قالی عمر، مجموعه شعر، کرمان: کانون تربیتی نونهالان صنعتی کرمان، ۱۳۵۶؛
- شور گل، مجموعه شعر، کرمان: علوی (چاپخانه)، ۱۳۷۰؛
- پیدایش دانش نجوم، تآلیف بارتل و واندروردن، ترجمۀ همایون صنعتیزاده، تهران: مؤسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی، ۱۳۷۲؛
- تاریخ کیش زرتشت، اوائل کار، تألیف مری بویس، ترجمه همایون صنعتیزاده، جلد اول ،تهران: انتشارات توس، ۱۳۷۴؛
- جلد دوم. هخامنشیان. تهران: توس، ۱۳۷۵؛
- جلد سوم. پس از اسکندر گُجسته. تألیف بویس و فرانتز گرنر، تهران: توس، ۱۳۷۵؛
- علوم دقیق درعصر عتیق، تألیف اوتو نویگه باور، ترجمۀ همایون صنعتیزاده. تهران: شرکت انتشارات علمی و فرهنگی، ۱۳۷۵؛
- جغرافیای تاریخی ایران، تألیف ویلهلم بارتُلد، ترجمۀ همایون صنعتیزاده، تهران: بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار،۱۳۷۷؛
- چکیده تاریخ کیش زرتشت، تألیف مری بویس، ترجمۀ همایون صنعتیزاده، تهران: صفی علیشاه، ۱۳۷۷؛
- جغرافیای اداری هخامنشیان، تألیف آرنولد توین بی، ترجمۀ همایون صنعتیزاده، تهران: بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار، ۱۳۷۹؛
- ایران در شرق باستان، تألیف ارنست هرتسفلد، ترجمۀ همایون صنعتیزاده، تهران: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و دانشگاه شهید باهنرکرمان، ۱۳۸۱؛
- جغرافیای استرابو، سرزمینهای زیر فرمان هخامنشیان، ترجمه همایون صنعتیزاده.- تهران: بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار یزدی، ۱۳۸۲؛
- علم در ایران و شرق باستان، مجموعه مقالاتی از بیکرمن، هنینگ، ویلی هانتر …[ و دیگران]؛ ترجمه و تحشیه همایون صنعتی زاده.- تهران؛ کرمان: نشرقطره؛ دانشگاه شهید باهنر، ۱۳۸۴؛
- تأثیر علم در اندیشه، تألیف ریچارد فاینمن، ترجمه همایون صنعتیزاده، تهران: نشر و پژوهش فرزان روز، ۱۳۸۵؛
- شیراز در روزگار حافظ. شکوهمندی شهر ایرانی در قرون وسطی، جان لیمبرت، ترجمۀ همایون صنعتیزاده، شیراز: مؤسسه فرهنگی و پژوهشی دانشنامۀ فارس۱۳۸۶؛
- معمای گاهشماری زرتشتی، مجموعه مقالات/ کرمان: دانشگاه شهید باهنر کرمان، ۱۳۸۷؛
- تاریخ هند، رومیلا تاپار، ترجمۀ همایون صنعتیزاده، تهران: نشر ادیان، ۲ جلد، ۱۳۸۷؛
- تاریخ سومر، ادوارد وولی، ترجمۀ همایون صنعتیزاده، تهران: نشرگستره، زیرچاپ.
- حاجی مراد، تآلیف لئو تولستوی، ترجمۀ همایون صنعتیزاده، تهران: کتاب پنجره، ۱۳۸۹؛
- حمله اسکندر به ایران(بخشی از کتاب آریان)، ترجمۀ همایون صنعتیزاده، ویراستار: روشنک آذری، با مقدمه و اشراف ژاله آموزگار، تهران: بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار(زیرچاپ)
گردآورنده: سمیه حسنی
[Best_Wordpress_Gallery id=”30″ gal_title=”همایون صنعتی زاده”]