رویداد ملی طراحی تایپ فارسی
مراسم افتتاحیه اولین رویدادهفتۀتایپ تهران در دو بخش نشستها و نمایشگاه روز جمعه دوم آذر ماه ۱۴۰3 با حضور پیشکسوتان این حوزه در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
در این مراسم افرادی چون اسدالله چهرهپرداز؛ کامران انصاری؛ بهرام کلهرنیا، رئیس هیئتمدیرۀ انجمن صنفی طراحان گرافیک؛ سعید باباوند، نایب رئیس انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران؛ علیرضا وکیلی ورجوی، عضو هیئت مدیره انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران، امراله فرهادی، هومن عباسپور و مهناز مقدسی، نایب رئیس و دبیر انجمن صنفی ویراستاران؛ ناصر آذرشب، مدیر مسئول نرمافزاری مریم؛ مسلم ابراهیمی، مدیر مسئول فونت ایران؛ عاطفه محمدی، دبیر رویداد؛ اعضای شورای مشاوران و برنامهریزی اجرایی رویداد حضور داشتند. همچنین جمع کثیری از طراحان قلم و علاقهمندان به این حوزه در این برنامه شرکت کردند.
جلسات سخنرانی این رویداد، علاوه بر حضوری، به صورت برخط (آنلاین) ارائه شد. شرکتکنندگان این رویداد از شهرهای تهران، اصفهان، شیراز، مشهد، همدان، رشت، نیشابور، تبریز، قزوین، یزد، لرستان، قم، نوشهر، اهواز، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کردستان و کاشان بودند.
رویداد با حضور هم برگزارکنندگان؛ انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران، انجمن صنفی ویراستاران، مدرسه ویژه و کوییکاستودیو آغاز شد. عاطفه محمدی، دبیر رویداد، گفت: دومین رویداد هفتۀ تایپ تهران با قصد فراهمآوردن فضایی برای نشر تجارب طراحان و توسعهدهندگان و نیز نتایج پژوهشهای پژوهشگران و برقراری ارتباط بین فعالان حوزۀ تایپ فارسی، ناشران، نویسندگان، ویراستاران، طراحان گرافیک، طراحان محصولات دیجیتال، توسعهدهندگان و پژوهشگران رشتههای مرتبط با آن، چون علوم شناختی و عصبشناسی، توانبخشی و بهزیستی، طراحی، زبانشناسی و جامعهشناسی برگزار میشود.
کمبود منابع آموزشی بهخصوص در زمینۀ قلمهای غیرلاتین، مانند فارسی، همواره مانع بزرگی برای طراحان در مسیر رشد در این حوزه ساخته است و به نظر میرسد یکی از راههای تولید منابع آموزشی و پژوهشی همافزایی دانش فعالان این حوزه و کاربران آن باشد؛ چرا که هر یک از ما منبعی غنی از تجارب و فعالیتهای علمی و پژوهشی هستیم که لازم است آنها را مدون و ثبت و منتشر کنیم. امسال نیز همچون سال گذشته، نمایشگاهی از آثار یک سال اخیر طراحان تایپ فارسی دایر کردهایم تا آثار طراحان تایپ فارسی در یک سال اخیر نیز همچون سال گذشته ثبت شود تا فرصتی باشد برای ثبت مسیر تاریخی تایپ فارسی و به نمایش درآمدن تحولات آن و مهمتر از آن، ارتباط بیشتر طراحان با یکدیگر و شناساندن آثارشان به مخاطبان و کاربران. کتاب رویداد؛ مجموعهای از فعالیتهای این طراحان که شامل دو بخش حرفهای (آثار منتشرشده) و تجربی (آثار منتشرنشده) است.
وی هم چنین افزود: با توجه به نیت دومین رویداد هفته تایپ تهران، رویکرد سخنرانیها را انتقال تجربه در نظر گرفتیم تا بیشتر با نتایج فعالیتهای طراحان و نیازهای کاربران فونت آشنا شویم. با توجه به این هدف برای ارتباط بیشتر شرکتکنندگان در این رویداد با یکدیگر و ساخت ارتباطات جدید، یک بازی با همکاری مجموعه فونت ایران ترتیب داده شد تا با تکمیل روند این بازی، فرصتی برای گفتگو افراد با یکدیگر فراهم شود.
در این مراسم جمعاً پنج سخنرانی و دو میزگرد همراه با پرسش و پاسخ برگزار شد. ازجمله موضوعات مطرحشده در این گفتوگوها میتوان به پیادهسازی اپتیکال سایز در فونتها، کلید تشخیص یا خوانایی حروف، طراحی تایپهای بیانگر برای بهبود خواندن در افراد نوخوان، مسیر طراحی تایپهای سفارشی، بررسی روند تحولات فونت فارسی در چند سال اخیر و گفتوگوی کاربران و طراحان قلم فارسی اشاره کرد.
بخش افتتاحیۀ این مراسم با معرفی برگزیدگان بخش تجربی طراحان قلم فارسی به پایان رسید. بهرام کلهرنیا، امراله فرهادی، مهناز مقدسی و اسداله چهرهپرداز برای اهدای تندیس و تقدیرنامهها به روی صحنه رفتند. این بخش سه اثر برگزیده و سه اثر شایسته تقدیر داشت.
در طول مراسم، از برگزارکنندگان و مشاوران و نیز حمایتهای خانه هنرمندان ایران، اتحادیه ناشران و کتاب فروشان، نرمافزاری مریم، فونت ایران، مجموعه تبلیغاتی داتیس، روزرنگ و دیگر افرادی که در شکلگیری و برنامهریزی و اجرای برنامه شرکت داشتند قدردانی شد.
همزمان با رونمایی از این نمایشگاه کتابی به همین نام «هفتۀ تایپ تهران» منتشر شد که انجمن صنفی ویراستاران در ویرایش این کتاب با این مجموعه همکاری داشت.
در روز سوم آذر ماه دو نشست تخصصی با موضوعات معیارهای سنجش و داوری فونتهای فارسی و فونتهای آزاد و مسائل حقوقی آنها، با همراهی داوران بخش تجربی نمایشگاه رویداد، مدیران فروشگاههای فونت؛ نرمافزاری مریم و فونت ایران و همچنین حضور نمایندگان انجمن صنفی ویراستاران و نیز عضو هیئت مدیره آزادیهای دیجیتال، در مدرسه ویژه برگزار شد.
نمایشگاه رویداد از چهارم تا هفتم آذر در خانه هنرمندان ایران؛ گالری استاد مرتضی ممیز برپا است.
دومین رویداد «هفته تایپ تهران» در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
دومین دوره رویداد تخصصی «هفته تایپ تهران» از دوم تا هفتم آذر ۱۴۰۳ در خانه هنرمندان ایران برگزار شد. این رویداد شامل یک روز نشستهای فشرده تخصصی با پنج نشست و یک پنل گفتگو همراه با پرسش و پاسخ از ساعت ۸ تا 17 و با افتتاحیه نمایشگاه آثار تا ساعت ۲۰ ادامه یافت. در این نشستها، موضوعات متنوعی در حوزه طراحی، توسعه و مسائل فونت فارسی با حضور چهرههای بنام این حوزه مورد بحث و بررسی قرار گرفت. ازجمله موضوعات مطرحشده در این گفتوگوها میتوان به پیاده سازی اپتیکال سایز در فونت ها، کلید تشخیص یا خوانایی حروف، طراحی تایپهای بیانگر برای بهبود خواندن در افراد نوخوان، مسیر طراحی تایپهای سفارشی، بررسی روند تحولات فونت فارسی در چند سال اخیر و گفتوگوی کاربران و طراحان قلم فارسی اشاره کرد. این رویداد با اهدای تندیس و لوح افتخار به آثار برگزیده و با حضور پیشکسوتان و متخصصان این عرصه، گامی مهم در شناسایی و تقدیر از طراحان برتر برداشت. همچنین؛ در روز سوم آذر دو نشست تخصصی و میان رشتهای با موضوعات «معیارهای سنجش فونت فارسی» و «فونت آزاد و مسائل حقوقی آن» در مدرسه ویژه برگزار شد.
بخش نمایشگاهی با ارائه ۵۰ اثر از ۳۷ طراح در دو بخش منتشرشده و منتشرنشده، طی یک سال گذشته، ثبت روند تاریخ طراحی تایپ فارسی را ادامه داد. از آثار برگزیده میتوان به فونت «براش» از کریم شاهین، «جاود» از جاوید صفدری و «آینده» از امیر دهقانزاده اشاره کرد. همچنین، فونتهای «تیزی» از سبحان شفیعی، «گوزن» از کریم شاهین و «حافظ» از حسین بادزهره شایسته تقدیر شناخته شدند. بازدید از نمایشگاه از دوم تا هفتم آذر، در گالری استاد مرتضی ممیز واقع در خانه هنرمندان ایران، از ساعت ۱۳ تا ۲۰ برای عموم آزاد است. این رویداد، با مشارکت نهادهای تخصصی همچون انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران، انجمن صنفی ویراستاران، مدرسه ویژه، کوییک استدیو و حمایت خانه هنرمندان ایران، اتحادیه ناشران و کتابفروشان، نرمافزاری مریم، فونت ایران و آژانس تبلیغاتی داتیس و سایت روزرنگ برگزار شد.
«هفته تایپ تهران»، به عنوان یکی از مهمترین و تاثیرگزارترین رویدادهای تخصصی تایپ فارسی در ایران، بیش از 1۵۰ مخاطب در سالن استاد جلیل شهناز و بیش از ۱۰۰ نفر در محوطه سالن را به خود جذب کرد. همچنین، پخش زنده این رویداد طیف گستردهای از علاقهمندان، شامل طراحان، توسعهدهندگان، ناشران، روزنامهنگاران و کاربران فونت فارسی را پوشش داد. بنیانگذاران این رویداد، عاطفه محمدی و مجید شاهبداغی، به همراه تیم اجرایی با همکاری شورای مشاوران و برنامهریزی و دبیر علمی، با هدف ایجاد جامعهای متخصص و همدل برای پیشبرد اهداف تایپ فارسی فعالیت کردند. این رویداد که افق فرامرزی دارد، با حمایت مالی بخش خصوصی، میتواند به ارتقای جایگاه جهانی تایپ فارسی دست یابد.